ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χοιρινο λεμονατο  ενα αγαπημενο και γνωστο πιατο σε ολους μας κ αυτο αγαπητο πιατο του γιου μας και του συζυγου ...
 
Τα υλικα γνωστα λιγα και απλα ..
 
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 
 
Χοιρινο σε μεριδες
 αλατι, πιπερι ,ριγανη 
2 λεμονια μιση
 κουπα ελαιολαδο 
 λιγες πατατες
  ενα κυβο λαχανικων 
2-3 σκελιδες σκορδο 
 λιγο κεφαλοτυρι τριμμενο .
 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 
 
Τωρα ζεσταινετε το λαδι στην κατσαρολα ριξτε μεσα τα κομματια του κρεατος και σοταρετε τα καλα γυρω γυρω ριξτε μεσα το χυμο του λεμονιου τις πατατες αλατι πιπερι ριγανη σκορδο ....
Ριξτε και μια κουπα ζεστο νερο και το κυβο λαχανικων. Σκεπαστε το καπακι και σιγοβραστε ωσπου να μας μαλακωσουν οι πατατες και το φαγητο να μεινει με λιγο σαλτσα .. 
Μολις ειναι ετοιμο σερβιρουμε και προσθετουμε ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟ Υ.Γ πολλες φορες ανακατευω τη μουσταρδα με το λεμόνι !



 

Μοσχαρίσιο κότσι μαριναρισμένο σε μπύρα

 
Λουκούμι έγινε το κρεατάκι αφού σιγοψήθηκε για 3 1/2 ώρες μέσα στη μαρινάτα του!
 
 
Υλικά για 4 μερίδες:
 
Κότσι μοσχαρίσιο περίπου 2 κιλά
Αλατοπίπερο
Ξερό θυμάρι
Ένα φλυτζανάκι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
4-5 κουταλιές μουστάρδα
1 μεγάλο κουτί μπύρα
 
Από το προηγούμενο βράδυ αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το τοποθετούμε στη γάστρα.
Προσθέτουμε το θυμάρι, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι κομμένο φετούλες,
 το σκόρδο ολόκληρο, τη μουστάρδα
 
 
και τέλος περιχύνουμε το κρέας με την μπύρα. 
 


Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και την τοποθετούμε στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε τη γάστρα από το ψυγείο
και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μισή ώρα.
Τοποθετούμε τη γάστρα στο φούρνο και ψήνουμε για 3 1/2 ώρες περίπου στους 160ο.
 

 

Μοσχάρι κοκκινιστό (οσομπούκο)

 
{
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}

Κάθε άλλο παρά γρήγορη η συνταγή μας, όμως αν την φτιάξετε δεν θα θέλετε να ξαναφάτε άλλο κοκκινιστό.

Υλικά
  • 4 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο (οσομπούκο), γύρω στα 400 - 500 γρ. η κάθε μία
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1.200 γρ. ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες, ή 800 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 150 ml κρασί λευκό (κατά προτίμηση ξηρό λευκό Μοσχάτο)
  • 250 ml ζωμός κότας ή νερό
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1 δαφνόφυλλο, φρέσκο ή ξερό
  • 5 - 6 κλωνάρια θυμάρι (ή 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/4 ματσάκι μαιντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα πολύ χοντρά κοτσάνια)
  • άγουρο ελαιόλαδο για το τελείωμα
Μερίδες 4
Προετοιμασία 25΄ Αναμονή 10΄Μαγείρεμα περίπου 5 ώρες

Διαδικασία Αφού πλύνουμε καλά τις φέτες του κρέατος, τις στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Τις αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε 2 από τις φέτες του κρέατος για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά έτσι ώστε να ροδίσουν καλά. Μεταφέρουμε το κρέας από την κατσαρόλα σ’ ένα ταψί που να χωράει ίσα-ίσα όλες τις φέτες. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο κρέας. Δεν σοτάρουμε τις φέτες όλες μαζί γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του σκεύους από τη μεγάλη ποσότητα και το κρέας δεν θα σοταριστεί σωστά.

Στην ίδια κατσαρόλα που σοτάραμε το κρέας ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι που έχει μείνει και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρασί και το ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 130° C. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο ταψί πάνω από το κρέας. Τακτοποιούμε το δαφνόφυλλο, τα κλωνάρια θυμαριού και το γλυκάνισο ανάμεσα στις φέτες κρέατος. Σκεπάζουμε το ταψί καλά δυο φορές με αλουμινοχάρτο (πρέπει να είναι πολύ καλά σκεπασμένο) και ψήνουμε στο φούρνο στους 130° C για 4½-5 ώρες.

Τα τελευταία 30 λεπτά ξεσκεπάζουμε το φαγητό μας, δυναμώνουμε λίγο το φούρνο και αφηνούμε τα υγρά να εξατμισθούν και το κοκκινιστό μας να μελώσει. Το βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Σερβίρουμε τις φέτες κρέατος με τη ρευστή σάλτσα, περιχύνουμε με λίγο αγουρέλαιο και πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή ζυμαρικά και ξερή μυζήθρα, τριμμένη.

 

 

 

~ Κόκορας κρασάτος (Coq Au Vin) ~

17
  
Μια Κυριακάτικη συνταγή για μια Φθινοπωρινή Δευτέρα!!
 
ΥΛΙΚΑ
1 κόκορας 1½ κιλό
4 κτσ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξυσμένο
2 κτσ αλεύρι
½ φλιτζάνι brandy
1 ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
½ φλιτζάνι λιαστό μοσχάτο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κτσ πελτέ ντομάτας
Αλατοπίπερο
Μαϊντανό θυμάρι ρίγανη & 1 δαφνόφυλλο

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Κόβουμε τον κόκορα κομμάτια (8), τα πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα 3 κτσ ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε με το ξυσμένο κρεμμύδι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι.
Εδώ τώρα, μπαίνουν τα εφέ!!  

(Ευτυχώς η γυναίκα μου είχε δουλειά στο πίσω μπαλκόνι και δεν πήρε είδηση τις ... ταρζανιές)
Ρίχνουμε το brandy και ανάβουμε φωτιά με ένα σπίρτο ή αναπτήρα με μακρύ στόμιο. Μόλις καταλαγιάσει η φλόγα, προσθέτουμε το κρασί, το σκόρδο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, το θυμάρι τη ρίγανη & το δαφνόφυλλο.
Αφήνουμε να πάρει πάλι βράση, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ντομάτα πελτέ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 με 1,5 ώρα (ανάλογα πόσο αλανιάρικο είναι το κοκόρι).
 
Το σερβίρουμε ζεστό, με ζυμαρικά, ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.
 
 

 

Μετά την εκπληκτική εξωτική καροτόσουπα της συνεταίρας μου της Cook, εν όψει και του ενσκύψαντος ψύχους, είπα να περάσουμε σε κάτι πιο...στανιαριστικό. Το οποίο σας διαβεβαιώ ότι είναι πάρα πολύ ελαφρύ, αρκεί ο χασάπης μας να 'εχει καλό σφαχτό και να χρησιμοποιήσουμε το μπούτι που είναι εντελώς άπαχο! (δείτε τη φωτογραφία σε μεγέθυνση και θα καταλάβετε).

ΥΛΙΚΑ:
 
2 κιλά μπούτι γίδας σε μερίδες
4 πατάτες χοντροκομμένες
5 καρότα χοντροκομμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
1 ντομάτα στα τέσσερα
1 ρίζα σέλερι
αλάτι πιπέρι ελαιόλαδο
χυμό από δυο λεμόνια
 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
 
Πλένουμε το κρέας καλά και το βάζουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό. Ανοίγουμε το μάτι και όταν ξεκινήσει το βράσιμο ξαφρίζουμε, αφήνουμε να πάρει κάποιες βράσεις και μετά σουρώνουμε το ζουμί σε σουρωτήρι τσαγιού για να καθαρίσει από τα υπολείμματα του αφρού, πλένουμε πάλι το κρέας σε μπόλικο νερό κάτω από τη βρύση, πλένουμε και την κατσαρόλα γιατί όλο και κάτι πιάνει στα πλαϊνά. Τοποθετούμε πάλι το κρέας και το ζουμί και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Όταν θα έχει σχεδόν βράσει και θα έχει μείνει νερό ίσα που να το σκεπάζει, ρίχνουμε τα λαχανικά το λάδι και το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το βράσιμο. Όταν θα κοντεύει να πιεί το ζουμί ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για λίγο ακόμη, πράγμα που θα κάνει το λιγοστό ζουμί παχύρευστο.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα, προσθέτουμε αν θέλουμε κι' άλλο πιπέρι ανοίγουμε και ένα βαθυκόκκινο μπρούσκο κρασί και ....γαία πυρί μειχθήτω!
Δοκιμάστε το, σας το εγγυώμαι!

 

Τραγανό αρνάκι στο φούρνο με πατάτες …που κανείς δεν αρνήθηκε!

 
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Rate this (15 Votes)

τραγανό αρνάκι στο φούρνο με πατάτεςΗ πλέον δοκιμασμένη συνταγή για αρνάκι στο φούρνο με πατάτες κι αυτή που με μικρές παραλλαγές μοιράζομαι με συνδαιτημόνες επί εικοσαετία (έχει αντέξει τεστ κοπώσεως από τρεις πρώην συζύγους και πεθερές, αν αυτό κάτι λέει…  και ζητώ κατανόηση, στοργή και προδέρμ!). Είναι ενδιαφέρον μάλιστα ότι είναι η απλούστερη συνταγή και ταυτόχρονα η πιο σίγουρη.
Το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες έχει θέση απόλυτης οικογενειακής σταθερής σε κάθε μεγάλη εορταστική συνεύρεση. Κάτι σαν γευστικό «οικόσημο». Συγγενείς, γονείς, θείοι και ξαδέρφια δεν μπορούν να διανοηθούν κάλεσμα χωρίς αυτό κύριο πιάτο (αν υπήρχε αντίστοιχο facebook group θα είμασταν όλοι μέλη).
Η συνταγή, παρά ταύτα, ουδεμία σχέση έχει με την οικογενειακή παράδοση. Αποτελεί επαναστατική πράξη γευστικού αυτοπροσδιορισμού, που ευτυχώς τυγχάνει καθολικής αποδοχής, ακόμη και όσων δηλώναν ευθαρσώς ότι «δεν τους αρέσει το αρνί».  Θυμάμαι πολλούς καλεσμένους «αρνούμενους» την γοητεία του αρνιού, οι οποίοι εντέλει ενέδωσαν στο τραπέζι, μυούμενοι ξαφνικά σε μια ηδονή πρώην ταμπού.
Στο δια ταύτα, το μυστικό της επιτυχίας -όπως πάντα- είναι η πρώτη ύλη… το αρνί πρέπει να είναι καλό. Αυτό σημαίνει: μικρό ζώο 6-7, το πολύ 8 κιλά, ντόπιο και φρέσκο, εξαιρουμένης της καλοκαιρινής περιόδου, που τα αρνιά γευστικά είναι υποδεέστερα.

αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, συνταγή

Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες (και κατσικάκι βεβαίως)

Υλικά (για 6 άτομα)
3-3.5 κιλά αρνάκι (ήτοι, μισό)
4-5 σκελίδες σκόρδο
1.5 κιλό πατάτες (μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες χοντρές αλλά μακρόστενες, οι λεγόμενες  «κυδωνάτες»)
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
2 λεμόνια στιμμένα
150 ml λευκό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
3 κ.γ. θυμάρι
5 πρέζες αλάτι & φρεσοκτριμμένο πιπέρι

αρνάκι στο φούρνο με πατάτεςσυνταγή για κατσικάκι ή αρνάκι στο φούρνο με πατάτεςσυνταγές για αρνί ή κατσίκι στο φούρνο με πατάτεςαρνάκι φούρνου με πατάτεςΠροθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C με αέρα. Αν ο φούρνος δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.
Eτοιμάζετε το αρνί: Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω…
Βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, την μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και στις δύο πλευρές του αρνιού το θυμάρι. Το βάζετε στο φούρνο και ανά μισή ώρα γυρνάτε στο αρνί πλευρά, ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες. Ανάλογα με τον φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει από 2.5 ως 3 ώρες, άρα θα κάνετε τουλάχιστον 5 γυρίσματα. Δεν το βγάζετε πριν δείτε ότι είναι απόλυτα τραγανό, η πέτσα του έχει πάρει βαθύ μελί χρώμα ενώ το κρέας είναι σκούρο καφέ.
συνταγή αρνί ή κατσίκι στο φούρνο με πατάτεςΣημείωση:Η παραπάνω διαδικασία μειώνει τα λίπη του αρνιού δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο, κριτσανιστό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά κρέας. Αν αντί για αρνί χρησιμοποιήσετε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος, ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 30 λεπτά, ώστε το κρέας να μην στεγνώσει. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε τον φούρνο κανονικά χωρίς αέρα.
Επίσης, αν κάνετε τις πατάτες πιο μικρές, βάλτε τες στο ταψί πιο αργά.

τραγανό κατσικάκι ή αρνάκι στο φούρνο με πατάτες

 

  • 2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
  • 2 κουταλιές ζάχαρη καστανή

Τηγανίτες Μανδαρίνων:

  • 500 γρ. αλεύρι
  • Λίγο αλάτι
  • 300 γρ. βραστό νερό
  • Λίγο σησαμέλαιο (προαιρετικά)

Γαρνίρισμα:

  • 1 μικρο αγγούρι κομμένο σε μακρόστενες λεπτές λωρίδες
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα και αυτά σε λεπτές μακρόστενες φέτες
  • 8 κουταλιές σάλτσα χοιζιν
  • Λουλούδια φρέσκου κρεμμυδιού

papia-pekinou1

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Ζεμάτισε την πάπια σε μια χύτρα με βραστό νερό για 2 λεπτά. Στράγγιξε την καλά.

Βήμα 2

Κρέμασε την πάπια να στεγνώσει σ’ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο για μια νύχτα (μακριά από γάτες!)

Βήμα 3

Την επόμενη ανακάτεψε την σάλτσα σόγιας με τη ζάχαρη και πασπάλισε την πάπια. Κρέμασε την μέχρι να στεγνώσει η επικάλυψη.

Βήμα 4

Βάλε την πάπια πάνω σε μια σχάρα και σε ταψί και ψήσε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200° για 1 ½ ώρα.

Βήμα 5

Κοσκίνισε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ για να φτιάξεις τις τηγανίτες. Σταδιακά πρόσθεσε το ζεστό νερό για να φτιάξεις μια σφιχτή ζύμη. Ζύμωσε και σχημάτισε ένα ρολό διαμέτρου περίπου 5 εκ.. Το κόβεις σε φέτες 1 εκατοστού, ανοίγεις σε λεπτές στρογγυλές τηγανίτες διαμέτρου 15 εκ.. Αλείφεις τη μια πλευρά κάθε τηγανίτας με σησαμέλαιο και ενώνεις δυο-δυο τις τηγανίτες.

Βήμα 6

Βάζεις ένα λαδωμένο τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά. Όταν κάψει χαμηλώνεις λίγο την θερμοκρασία και βάζεις ένα σάντουιτς τηγανίτας μέσα στο τηγάνι. Όταν αρχίσει να φουσκώνει την γυρίζεις και τηγανίζεις και την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Ξεκολλάς τις δυο ενωμένες τηγανίτες και τις διπλώνεις στην μέση. Τις βάζει προσεκτικά σε ζεστή πιατέλα και σκεπάζεις με αλουμινοχαρτο να μην στεγνώσουν και να διατηρηθούν ζεστές.

Βήμα 7

Αφαιρείς την τραγανή πέτσα από την πάπια και την βάζεις σε ζεστή πιατέλα. Γαρνίρεις με αγγούρι. Ξεκοκκαλιζεις την πάπια και τακτοποιείς το ψαχνό σε μια άλλη πιατέλα. Γαρνίρεις με φρέσκα κρεμμυδάκια. Βάζεις την σάλτσα χοιζιν σε ένα μικρο μπολ. Γαρνίρεις τις τηγανίτες με λουλούδια φρέσκου κρεμμυδιού.

papia-pekinou-tiganites

Βήμα 8

Για να σερβίρεις απλώνεις λίγη σάλτσα χοιζιν πάνω στις τηγανίτες και τις καλύπτεις με ένα κομμάτι πάπιας και πέτσας, μετά από πάνω βάζεις λίγα κομμάτια αγγουριού και κρεμμυδάκια. Τυλιγεις σε ρολό την τηγανίτα και είσαι έτοιμη να σερβίρεις την αυθεντική πάπια Πεκίνου.